top of page

ACHTERGRONDINFORMATIE

voorkant-flyer-naamloos.jpg

HISTORIE

In het voorjaar van 1967 vroeg de toenmalige Stichting Jeugdwerk Haarlem aan de heren Aalders, van der Pelt, Pekelaer, Swaan en Zwart een padvindersvereniging op te richten in Haarlem-Schalkwijk. Deze vereniging moest een avontuurlijke vrijetijdsbesteding worden voor het groeiend aantal kinderen in Haarlem-Schalkwijk. Een aantal leiding van de Witte van Haemstedegroep uit Haarlem werd leiding bij de nieuw opgerichte Hildebrandgroep.

Garage
De Hildebrandgroep startte met de landverkenners en had de garage van bestuurslid Aalders in de Ruslandstraat als uitvalsbasis. Niet lang daarna startten de Welpen in Centrum De Schaapskooi:, vlakbij het Goede herderscentrum. In drie jaar groeide de groep uit tot een vereniging met ongeveer veertig leden.

Montessoristraat
In 1970 regelde het toenmalig bestuur een ruime directie keet, die in de Montessoristraat werd geplaatst. De keet diende vooral als onderdak voor de Welpen. In 1972 kwamen de eerste meisjes bij de Welpen en het aantal groeide tot boven de vijftig, verdeeld over drie Welpenhordes. De keet werd hierdoor al na twee jaar te klein. Een deel van de Welpen week uit naar het buurthuis bij t Schalkererf.

Vijfhuizen
In 1970 kregen de Verkenners onderdak in de gymzaal aan de Kromme Spieringweg in Vijfhuizen. In 1974 werden er vier Friese schouwtjes gekocht. De Verkenners werden Zeeverkenners. De schouwtjes werden een de ringvaart te water gelaten. In 1975 werden de eerste meisjes lid van de Zeeverkenners, wat niet zonder horten en stoten ging. Een aantal ouders en leiding zag bezwaren bij het gemengd draaien, vooral tijdens kampen. Het aantal Zeeverkenners steeg tot over de veertig. Vier zeilvletten werden erbij gekocht. In 1977 hadden enkele oud-zeeverkenners behoefte aan een eigen speltak; de Stam. Een oud woonhuis aan de Amsterdamse Vaart was het onderkomen.

Eigen clubhuis
De groep groeide door tot ongeveer 100 leden er kwam steeds meer behoefte aan een onderdak voor alle Hildebranders. Het toenmalig bestuur deed zijn uiterste best voor een eigen clubhuis voor alle Hildebranders. In 1981 bood de gemeente Haarlem een vervallen timmerfabriek aan de Zuid-Schalkwijkerweg in Haarlem aan. In een jaar bouwden ouders en leiding de fabriek om tot clubhuis met haven aan het Spaarne en openden het in juni 1982.

Nieuwe speltakken
In 1983 richtte een aantal leiding de Wilde Vaart op. De speltak is voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar. In 1988 kwamen bij de Hildebrand de Bevers. Met vijf speltakken biedt Scouting Hildebrand een gevarieerd en compleet spelaanbod voor 5- tot 23-jarigen.

bottom of page